Home / Bespaartips / Huis en Tuin / Zo verduurzaam je eenvoudig je woning

Zo verduurzaam je eenvoudig je woning

Als je je woning wilt verduurzamen kan je altijd zonnepanelen plaatsen of je cv-ketel vervangen. Maar heb je hier momenteel niet het budget voor? Dan zijn er altijd kleinere dingen die je kan doen om je woning te verduurzamen. In dit artikel leggen we een aantal tips voor.

Het goed onderhouden van je cv-ketel

Hierboven noemde we het al even: het vervangen van je cv-ketel is een goede manier om je woning te verduurzamen. Je bespaart hier al snel zo’n 35% aan stookkosten mee. Na ongeveer 13-15 jaar is je cv-ketel aan vervanging toe. Is dit bij jou nog niet het geval? Onderhoud je gasketel of mazoutketel dan goed. Een goed onderhouden cv-ketel gaat jaren langer mee. Op lange termijn bespaar je dus veel geld aan het vervangen van de cv-ketel.

Je eigen groen composteren

Naast het onderhouden of vervangen van je gasketel of mazoutketel zijn er nog andere dingen die je in huis kunt doen om het milieu een handje te helpen. Bijvoorbeeld het composteren van je GFT afval. Er zijn tegenwoordig veel ‘wormenbakken’ op de markt. In deze bakken zitten wormen die je groenafval maar al te graag op willen peuzelen. Er rest hierna alleen nog een klein hoopje uitwerpselen die je eens in de maand opruimt. Dit klinkt smerig, maar je zet de bak gewoon buiten neer en je hebt er geen last meer van. Zo kom je op een zeer duurzame manier van je afval af.

Verbouw je eigen groente en fruit

Daarnaast kan je tegenwoordig altijd je eigen groente en fruit verbouwen. Natuurlijk is het het leukste om een moestuin aan te leggen en deze te onderhouden. Maar niet iedereen heeft hier de ruimte voor. Gelukkig zijn er voor de vele mensen zonder tuin ook mogelijkheden. Plaats bijvoorbeeld een grote bak in de kamer met hierin groenten en fruit om in te groeien. Er zijn verrassend veel soorten die je binnen kunt kweken. Denk hierbij aan bladgroenten, kruiden en kleinfruit als radijsjes of aardbeien. Wil je optimaal gebruik maken van de ruimte in huis? Ga dan verticaal tuinieren. Plaats de bakjes bijvoorbeeld aan een kale wand. Dit zal de ruimte een frisse uitstraling geven.

Over Bart Verbrugghe

Alleenstaand. Modebewust. Job: verkoper in kledingwinkel. Hobby's: voetbal, vrienden.

Aarzel niet om te reageren

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top