Home / Bespaartips / Huis en Tuin / Het groene dak, super duurzaam!

Het groene dak, super duurzaam!

roofDe behoefte om steeds duurzamer met de aarde om te gaan staat volop in de belangstelling. Het is daarom ook niet gek dat het dak daar ook een onderdeel van gaat vormen. Duurzaamheid. Iets wat steeds vaker terug komt tijdens dakwerken, maar wat draagt een groendak bij aan de schoonheid van de planeet? Lees hier de top 5 duurzame voordelen van het groendak.

Voordeel 1: Opvang, gebruik en afvoer regenwater

Eén van de duurzame voordelen van een groendak is dat het regenwater opvangt en een deel hiervan gebruikt om de planten te voorzien van water. De rest van het hemelwater komt geleidelijk in het rioleringsstelsel terecht. Waar groendaken het hemelwater geleidelijk afvoeren komt het bij een hevige regenbui op bestrating direct in het riool terecht. Dit zorgt voor een extra belasting op de rioleringen. Het water kan namelijk niet direct worden opgenomen in het grondoppervlak. Groendaken hebben de eigenschap hemelwater te bufferen waarna ze het geleidelijk afvoeren.

Voordeel 2: Opvang fijnstof

Groendaken neutraliseren CO₂ en vangen fijnstof op. CO₂ is zoals u wellicht weet een gasvormige stof die voornamelijk ontstaat door de verbranding van fossiele brandstoffen. Het is algemeen bekend dat planten, bomen en grassen de CO₂ absorberen. Door het plaatsen van een groendak levert u een bijdrage aan het terugdringen van het opwarmen van de aarde. Fijnstof daarentegen is niet direct slecht voor de natuur. Wel is fijnstof gevaarlijk voor de gezondheid van mens en dier. Het kan hartproblemen verzoorzaken en verergerd longziektes. De begroeiing op groendaken vangt het fijnstof op. Samen met het regenwater zorgt het ervoor dat het fijnstof wordt afgevoerd in de riolering.

Voordeel 3: Uitstekende isolatiewaarde

Tijdens dakwerken is het verstandig om uw dak te voorzien van goede isolatie. Een goed isolerend dak is zowel goed voor het milieu als voor uw portemonnee. Ook op dit punt is een groendak een interessante optie. Het handige is dat de grond en beplanting op uw dak ervoor zorgen dat uw huis warmt blijft in de winter en koel blijft in de zomer. Het is dus een goede klimaatregelaar.

Voordeel 4: Biodiversiteit neemt toe

Het vierde voordeel is dat groendaken zorgen voor een verbeterde leefomgeving. U creëert met uw groendak namelijk een fijne leefomgeving voor diverse planten en diersoorten. Zo komen er meer vlinders, bloemen en vogels rond uw woning wanneer u een groendak bezit.

Voordeel 5: Verhoogt de levensduur van het dak

Het groendak zorgt er voor dat de onderliggende dakbedekking beschermd wordt tegen extreme temperaturen, temperatuurschommelingen, UV straling en bijvoorbeeld hagelstenen. Een logisch gevolg is dat de onderliggende dakbedekking minder te verduren krijgt waardoor het ongeveer 20 jaar langer mee zal gaan.

Over Selphie

Moeder van 2. Fervent fan van bloggen en reizen. Altijd op zoek naar kortingen en methodes om m'n favoriete producten goedkoper aan te kopen dankzij het internet.

Aarzel niet om te reageren

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top