Home / Bespaartips / 3 tips voor wanneer jij morgen zonnepanelen wenst aan te kopen

3 tips voor wanneer jij morgen zonnepanelen wenst aan te kopen

Zonnepanelen hebben veel voordelen. Zo maken de panelen uw woning een stuk duurzamer én bespaar je ook nog eens veel geld op de energiekosten. Zonnepanelen kopen is dus een duurzame investering, maar ook een investering waar je vooraf goed over na moet denken. Zonnepanelen zijn namelijk kostbaar en gaan gemiddeld wel 25 tot 40 jaar mee. Het is dan ook belangrijk dat je kiest voor de zonnepanelen die het beste bij jouw situatie past. Hieronder lees je meer over de verschillende keuzes waarvoor je komt te staan als je zonnepanelen gaat kopen.

Soorten zonnepanelen

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen waar je uit kunt kiezen. De twee meest gebruikte soorten zonnepanelen zijn monokristallijn zonnepanelen en polykristallijn zonnepanelen. De zonnepanelen worden beide gemaakt van hetzelfde materiaal, namelijk silicium. Silicium is na zuurstof het meest voorkomende element op aarde en wordt onder andere uit zand gewonnen. Het grote verschil tussen de twee soorten zit voornamelijk in de prijs van de zonnepanelen  en in de opbrengst. De polykristallijn zonnepanelen zijn over het algemeen goedkoper in aankoop dan de monokristallijn zonnepanelen. Dit prijsverschil komt door het verschil in het productieproces. Het productieproces van de polykristallijn zonnepanelen is over het algemeen sneller, maar ook minder nauwkeurig dan het productieproces van de monokristallijn zonnepanelen. Hierdoor hebben de polykristallijn zonnepanelen ook een iets lagere opbrengst. Welke zonnepanelen passen beter bij jouw situatie? Dit hangt af van de grootte van jouw dak. Heb je ruimte voor veel zonnepanelen? Dan zou je kunnen kiezen voor polykristallijn zonnepanelen. Deze zijn goedkoper in aankoop en met genoeg zonnepanelen zal je nog steeds voldoende energie opwekken. Als je weinig zonnepanelen wilt kopen, is het belangrijk dat de zonnepanelen wel voldoende effectief zijn en kun je beter kiezen voor de monokristallijn zonnepanelen. Ook het uiterlijk van de twee verschillende soorten zonnepanelen verschilt. Zo hebben de polykristallijn panelen een blauw/paarse kleur en zijn de monokristallijn zonnepanelen zwart van kleur.

Vermogen

Als je een keuze hebt gemaakt voor een soort zonnepaneel, is het tijd voor de volgende keuze: het vermogen van de zonnepaneel. Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Zonnepanelen zijn verkrijgbaar met 100 Wp, 200 Wp en 300 Wp. Deze aantallen geven het maximale vermogen van een zonnepaneel weer onder ideale omstandigheden. Een zonnepaneel met een vermogen van 300 Wp levert dus meer energie op, maar is ook duurder in aankoop dan een zonnepaneel van 100 Wp. Om erachter te komen welke zonnepanelen het beste bij jou past kun je kijken naar twee factoren: de grootte van het dak en het energieverbruik. Heb je weinig ruimte voor zonnepanelen? Dan kan je het beste kiezen voor panelen met een hoger vermogen, om toch voldoende energie te genereren. Het is ook belangrijk om de opbrengst van de zonnepanelen goed af te stemmen op het energieverbruik. Zo voorkom je dat je teveel energie opwekt. Hieronder kan je zien hoeveel zonnepanelen je in een gemiddelde situatie nodig hebt voor het huishouden.

 

Aantal personen in het huishouden Gem. stroomverbruik per jaar in kWh. Hoeveel Wp nodig om te voorzien?

(kWh/0,85)

Hoeveel panelen nodig?
1 2.010 2.365 100 Wp: 27

200 Wp: 14

300 Wp:  9

2 3.360 3.953 100 Wp: 44

200 Wp: 22

300 Wp: 15

3 4.120 4.847 100 Wp: 54

200 Wp: 27

300 Wp: 18

4 4.580 5.388 100 Wp: 60

200 Wp: 30

300 Wp: 20

5 5.450 6.412 100 Wp: 72

200 Wp: 36

300 Wp: 24

6 5.790 6.812 100 Wp: 76

200 Wp: 38

300 Wp: 26

Tips voor een optimale opbrengst door het plaatsen van de zonnepanelen

Wanneer je je keuze heeft gemaakt voor de soort zonnepaneel, het vermogen en het aantal zonnepanelen, is het tijd om de zonnepanelen te kopen. Wil je de zonnepanelen plaatsen? Dan is het verstandig om de meest efficiënte plaatsing in je achterhoofd te houden. De zonnepanelen kan je het beste plaatsen in een hellingshoek van 36 graden, gericht op het zuiden. Wanneer je over een schuin dak beschikt, ben je afhankelijk van de eigenschappen van het dak. Als je een plat dak hebt, dan kan je in principe de positie van de zonnepanelen zelf bepalen. De zonnepanelen worden dan namelijk in grote bakken (consoles) geplaatst, waarbij de plaatsing zelf te bepalen is. Zo kan je zorgen voor een optimale energiebesparing, wat goed is voor het milieu én voor jouw portemonnee.

 

Over Selphie

Moeder van 2. Fervent fan van bloggen en reizen. Altijd op zoek naar kortingen en methodes om m'n favoriete producten goedkoper aan te kopen dankzij het internet.

Aarzel niet om te reageren

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top